Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

27.05.2022 - 27.05.2022

Erken Yirminci Yüzyıl Osmanlı Toplumunda Şiddeti Dizginlemek: Adapazarı Adana olmasın!

Özyeğin Üniversitesi
Orman Sk
Nişantepe Mahallesi, Çekmeköy, İstanbul 34794

Uluslararası İlişkiler bölümü sizleri Dr. Ümit Kurt'un "Erken Yirminci Yüzyıl Osmanlı Toplumunda Şiddeti Dizginlemek: Adapazarı Adana olmasın!" isimle  seminerine davet ediyor. Seminer 27 Mayıs günü 13:00-14:30 arası gerçekleşecektir.

Seminer çevrimiçi olacaktır ve zoom üzerinden gerçekleşecektir. Buradan kayıt olabilirsiniz.

Etkinlik İngilizce gerçekleşecektir. 

 

Özet

25 Şubat 1911'de Adapazarı'nda ilginç bir olay meydana geldi. Yöre sakini üç Ermeni ve iki Rum erkek bir Ermeni hamamında Müslüman bir seks işçisiyle cinsel ilişkiye girerken yakalandı ve görevlilere teslim edildi. Bunun üzerine (29 Nisan 1910'da göreve atanan) Adapazarı kaymakamı Sırrı Bey faillerin tutuklanmaları, mahkemeye yargıcın önüneçıkmaları ve mahkum edilmeleri için bu olaya - 1909 Adana Katliamı ışığında - siyasi bir nitelik kazandırdı. Bu çalışmada bu spesifik olay üzerindentopluluklar-arası cinayetlerin neden bazı durumlarda gerçekleşip başka durumlarda gerçekleşmediğini açıklamaya çalışıyorum. Titiz bir mikro tarih araştırması ile şiddetin dizginlenmesine yol açan belirli yerel faktörleri ortaya çıkarmanın mümkün olduğunu savunuyorum. Ayrıca, Balkanlar'a uzanan bir sınır bölgesinde, Osmanlı Müslüman ve gayrimüslim halkları arasında Osmanlı birliği (İttihad-ı Anasır) fikrinin olasılığını gösteriyor ve yerel aktörlerin arasında müzakere ve anlaşma için var olan siyasi alanı araştırıyorum. Mikro tarih ve sosyo-hukuki analiz yoluyla, geç Osmanlı bağlamında devlet-toplum ilişkilerini anlamak için bu spesifik zina olayını kullanıyorum.

 

Dr. Ümit Kurt

Ümit Kurt, özellikle imparatorluk yapılarının dönüşümlerine ve cumhuriyet rejiminin oluşturulmasındaki rollerine odaklanan bir geç Osmanlı İmparatorluğu tarihçisidir. Ayrıca, araştırma ve öğretim faaliyetleri devlet ve sınıf, sosyal kimlik ve etnisite teorilerine dayanmaktadır. Kurt, tezini Clark Üniversitesi Tarih Bölümü'nde tamamladı. O zamandan beri Harvard Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Merkezi'nde çeşitli doktora sonrası pozisyonlarda bulundu ve Fresno, California Eyalet Üniversitesi’ndeki Ermeni Çalışmaları Programında Misafir Yardımcı Doçent olarak görev yaptı. “AKP Yeni Merkez Sağ mı?” (Dipnot, 2009); "'Türk'ün Büyük Biçare Irkı: Türk Yurdu'nda Milliyetçiliğin Esasları (1911-1916)" (İletişim, 2012), "Antep 1915: Soykırım ve Failler (İletişim, 2018)"  kitaplarının yazarı; “The Spirit of the Laws: Plunder of Wealth in the Armenian Genocide” (Berghahn, 2015) kitabının ortak yazarı; "Kıyam ve Kıtal: Osmanlı'dan Cumhuriyete Devlet'in İnşası ve Kolektif Şiddet" (Tarih Vakfı, 2015); " Armenians and Kurds in the Late Ottoman Empire " (Fresno State University Press, 2020); " The Committee of Union and Progress: Founders, Ideology and Structure " (Fresno State University Press, 2021) kitaplarının editörüdür. "The Armenians of Aintab: Economics of Genocide in an Ottoman Province" başlıklı son kitabı Harvard University Press tarafından Mayıs 2021'de yayımlandı. Bu kitap Association of American Publishers tarafından verilen PROSE ödülerinin Dünya Tarihi kategorisinde finale kaldı. Ümit Kurt şu anda Van Leer Kudüs Enstitüsü’ndeki Polonsky Akademisi'nde araştırmacıdır ve Kudüs İbrani Üniversitesi'nde İslam ve Ortadoğu Çalışmaları Bölümü'nde ders vermektedir.