Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

07.04.2022 - 07.04.2022

Matrix’ten Çıkış Yolu Var Mı? Göç Çalışmalarında Bilgi Üretimini Yeniden Ziyaret Etmek

Özyeğin Üniversitesi
Orman Sk
Nişantepe Mahallesi, Çekmeköy, İstanbul 34794

Uluslararası İlişkiler bölümü sizleri Dr. Sandra Cvikić'in "Matrix’ten Çıkış Yolu Var Mı? Göç Çalışmalarında Bilgi Üretimini Yeniden Ziyaret Etmek" konulu seminerine davet ediyor. Seminer 7 Nisan günü 15:00-16:30 arası gerçekleşecektir.

Seminer hibrit olacaktır. Fiziki lokasyon Çekmeköy Kampüsü'nün AB2 binası G12 odasıdır. Zoom üzerinden katılmak isteyenler buradan kayıt olabilirler:

Etkinlik İngilizce gerçekleşecektir. 

Özet

Türkiye'de akademisyenlerin/uzmanların 2015/2016 Avrupa göç/mülteci krizinden bu yana Balkan Rotası'ndaki Suriyeli mülteciliği hakkında bilgi üretimine yönelik eleştirel bir nitel sosyolojik araştırmayı temel alan bu ders, bilgi üretimi ve küresel mültecilik süreci hakkında dengeli bir çalışma sunarken, eleştirel sosyoloji/bilgi sosyolojisi ve göç çalışmaları  arasındaki epistemolojik, metodolojik ve ampirik uyuşmazlıklar arasında bir köprü kuruyor. Dahası, bu ders Türk akademisyenler/uzmanlar tarafından nasıl ve ne tür bilimsel bilginin ve uzman bilgisinin üretildiğine, ve bu akademisyen/uzmanların araştırma bulgularının uluslararası meslektaşları tarafından toplanan verilerle ne ölçüde yakınsadığına dair bir fikir veriyor. Ön araştırma bulguları şimdiye kadar bilinmeyen ve beklenmedik unsurları açığa çıkardı, böylelikle bu eleştirel sosyolojik çalışma açık uçlu ve ahlaki olanla yakından ilgili bir halde kaldı. Bunun yanında çalışma Suriye mülteciliği hakkında çağdaş bilgi üretiminin merkezkaç kuvvetlerine direnmek için sürekli bir mücadele içinde bulundu. Bu nedenle, bu dersin amacı, küresel Kuzey bilgi söyleminin hegemonyasına güçlü bir yapısal bağımlılıktan kopmuş bir şekilde, göç çalışmalarında eleştirel nitel sosyolojik araştırma yapmanın, madun ve deneysel bir yolunu tanıtmaktır.

 

Dr. Sandra Cvikić

Sandra Cvikić bir Hırvat sosyologdur. University of Western Ontario, London, Ontario, Kanada'dan (Çift Anadal – İngilizce ve Sosyoloji) lisans derecesine; Chevening Scholar olarak Sussex Üniversitesi, Brighton, Birleşik Krallık'tan (Çağdaş Avrupa Çalışmaları) yüksek lisans derecesine ve Zagreb Üniversitesi, Hırvat Çalışmaları Fakültesi'nden doktora derecesine (Hırvat Çalışmaları/Sosyoloji) sahiptir. Ivo Pilar Sosyal Bilimler Enstitüsü, Regional Center Vukovar'da kıdemli araştırmacı olarak çalışmaktadır. Halen Özyeğin Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde Türkiye bursu sahibi olarak (TÜBİTAK, BİDEB, 2221-Sabbatik İzinli Bilim İnsanları ve Bilim İnsanları Burs Programı, 2021/6) Prof. Dr. Deniz Sert gözetiminde araştırma yapmaktadır. Akademik ilgi alanları arasında nitel metodoloji (yapılandırmacı temelli teori metodolojisi ve eleştirel söylem analizi/Foucault’cu söylem analizi), postmodernist eleştirel teori, bilgi sosyolojisi, savaş sosyolojisi, şiddet ve travma, totalitarizm, geçiş dönemi adaleti ve çağdaş mülteci çalışmaları yer almaktadır.