Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul
Telefon : +90 (216) 564 90 00
Fax : +90 (216) 564 99 99
info@ozyegin.edu.tr

Kadir Dede Söyleşi: Edebi ve Ebedi: Erken Cumhuriyet Dönemi Romanında Türklük
Özyeğin Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü sizleri "Edebiyat Buluşmaları" başlıklı konuşma serisinin ilk etkinliği olan "Edebî ve Ebedî: Erken Cumhuriyet Dönemi Romanında Türklük"e davet ediyor. Hacettepe Üniversitesi'nden Doç.Dr. Kadir Dede'nin konuşmacı ve Özyeğin Üniversitesi'nden Dr. Öğr. Gör. Güneş Sezen'in moderatör olacağı etkinlik 12 Nisan 2022 tarihinde 19:30-21:00 saatleri arasında Zoom üzerinden gerçekleştirilecektir.
Etkinlik öncesi hatırlatma e-postası almak ve kayıt yaptırmak için: https://ozyegin-edu-tr.zoom.us/meeting/register/tJUtcumqpz8qEtWuWPxP5yaBwnzsWiRnsgq9
Not: Etkinlik Türkçe olacaktır.
Özet:
Edebi ve Ebedi: Erken Cumhuriyet Dönemi Romanında Türklük
Doç. Dr. Kadir Dede
Avrupa’da romanın doğuşu ve gelişim süreci modernleşme ve milliyetçilik ile iç içe geçmiş, Gregory Jusdanis’in tanımladığı biçimiyle “gecikmiş modernite” örnekleri de edebi türler ailesinin bu en genç mensubunu ulus inşasının önemli araçlarından biri kılmıştır. Birçok teorik tartışma ve vaka incelemesinin “yukarıdan aşağı” bir şekilde betimlediği inşa süreçlerinde roman, iki kısım arasında bir köprü oluşturarak bir “cemaat hayali”nin yaygınlaştırılmasında, ideologlar ve siyasal elitler tarafından kurgulanan kimliğin bireylere ulaştırılmasında ve milliyetçiliğe ilişkin fikirlerin kitleselleşmesinde roller üstlenmiştir. Benzer bir vakaya karşılık gelen Türkiye’de de 1923 sonrası dönem, hem başta Türkçülük akımı olmak üzere Türk milliyetçiliğinin geç Osmanlı döneminden taşıdığı birikimin doğrudan bir ulus inşası sürecine evrilmesini hem de savaş koşullarının geride kalması ile yayımlanan roman sayısının her geçen yıl artmasını içermektedir.
Kadir Dede, Kasım 2021’ye yayımlanan “Edebiyatın Ulusu Ulusun Edebiyatı” başlıklı kitabının ışığında şekillenecek konuşmasında 1923-1938 yılları arasında yayınlanmış romanların ulus inşasındaki konumunu tartışacak, romanların “biz” ve “öteki” ayrımı aracılığıyla Türklüğe nasıl bir içerik atfedildiğini ve nasıl bir bağlama yerleştirildiği soruları üzerinde duracaktır. Bu yolla Ahmet Ağaoğlu’nun “halk kendisinin ne olduğunu bilmez, bu nedenle ona kim olduğunu, yani Türk olduğunu göstermek gerekir” sözleriyle betimlediği bir zaman diliminde, Türklüğün icat edilmiş bir gelenek olarak değerlendirilmesi de mümkün olacaktır.
Kadir Dede
Lisans derecesini Kocaeli Üniversitesi, yüksek lisans ve doktora derecelerini Hacettepe Üniversitesi’nden aldı. Gent Üniversitesi ve Amsterdam Üniversitesi’nde misafir araştırmacı ve doktora-sonrası araştırmacı olarak bulundu. Akademik ilgi alanlarını milliyetçilik, edebiyat, gündelik hayat ve popüler kültür konuları oluşturmakta. Çeşitli dergi ve derlemelerde yer alan çalışmalarına ek olarak “Edebiyatın Ulusu, Ulusun Edebiyatı” isimli kitabı yayımlandı (2021), Aksu Bora ile “Ütopyalar – Politikayla Arzunun Kesiştiği Yer” başlıklı derlemenin editörlüğü yaptı (2018). Halen Hacettepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.