Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

10.05.2019 - 10.05.2019

Yükselen Piyasalarda Refah Politikası: Dr. Erdem Yörük Söyleşisi

Özyeğin Üniversitesi
Orman Sk
Nişantepe Mahallesi, Çekmeköy, İstanbul 34794

Uluslararası İlişkiler Bölümü, Koç Üniversitesi'nden Dr. Erdem Yörük ile gerçekleştireceği söyleşide sizleri de görmekten mutluluk duyar. 

Dr. Yörük, yürütmekte olduğu Avrupa Araştırma Konseyi projesini katılımcılarla paylaşacak. Söyleşi, 10 Mayıs, Cuma günü, 14:30-16:00 saatleri arasında AB2 binası, 345 No’lu odada gerçekleşecek.

Yükselen Piyasalarda Refah Politikası:

Bu seminerde, Dr. Yörük, yürütmekte olduğu Avrupa Araştırma Konseyi projesini katılımcılarla paylaşacak. Dr. Yörük'ün «Yeni Refah Politikası: Yükselen Piyasalarda Refah Devleti Rejimine Doğru» (emw.ku.edu.tr) adlı projesi, Çin, Brezilya, Hindistan, Meksika, Güney Afrika ve Türkiye ekseninde gerçekleştirdiği karşılaştırmalarla, iki ayrı hipotezi sınamayı hedefliyor: (i) yükselen piyasa ekonomileri, dünyanın kuzeyinde var olandan farklı, yepyeni bir refah devleti tipolojisi ortaya çıkarıyor, (ii) yeni refah rejimi, temelde fakirlerin giderek artan ve devletler için hem bir tehdit hem bir destek kaynağı olan siyasi gücüne yanıt olarak yükseliyor. Proje ekibi, yerel haber kaynakları ve makine öğrenimi ve doğal dil işleme gibi yapay zekaya dayalı sayısal dilbilimsel yöntemler yardımıyla yükselen piyasalara dair karşılaştırmalı bir refah göstergesi veri tabanı ve karşılaştırmalı protesto eylemleri veri tabanı oluşturuyor. Bu sayede, proje, yukarıda bahsi geçen hipotezleri sınamak için çok sayıda örneklemle gerçekleştirilmiş bir dizi karşılaştırmalı analiz ve vaka analizi sunuyor. Erdem Yörük'ün semineri üç aşamadan oluşuyor: Projenin genel hedefleri ve kullanılan yöntemler hakkında  kısa bir bilgi paylaşımının ardından, Erdem Yörük, büyük bir örneklemle gerçekleştirilmiş küresel panel veri analizinin sonuçlarını içeren ilk makalesini sunacak.  Bu makale, şiddetli halk ayaklanmalarının bir türü olan isyanlar ile küresel sosyal yardımların kapsamı arasında önemli bir pozitif ilişki olduğunu ortaya koymakta ve politikacıların, siyasi tehditleri kontrol altında tutmaya yönelik bir araç olarak sosyal yardımı genişlettiği savını desteklemektedir. Erdem Yörük, Hindistan'ı ele aldığı ikinci makalesinde ise,  Hindistan tarafından yürütülen ve dünyanın en geniş kapsamlı istihdam programlarından biri olan NREGA›nın (Ulusal Kırsal İstihdam Garantisi Yasası), tartışmalı siyasi nedenlerini irdelemekte ve Hindistan'ın, geniş kapsamlı bir istihdam programı olan NREGA'yı Maocuların şiddetli isyanlarını bastırmaya yönelik karşı bir strateji olarak kullandığını savunmaktadır. Şiddet içeren olayların semt düzeyindeki varyasyonlarını kullanan makale, çatışma şiddetinin yoğunluğu arttıkça, NREGA faydalarının da arttığını ortaya koymaktadır. Bu iki makale, yoksullukla mücadele programlarına dair modern literatür ile tezat teşkil etmektedir, zira literatür, yapısalcı savların hakimiyetindedir ve çekişmeli siyasi faktörlerin etkisini azımsamaktadır.

Erdem Yörük (Dr, John Hopkins Üniversitesi, 2012), Koç Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde Yardımcı Doçent, Oxford Üniversitesi Sosyal Politika ve Müdahale Bölümü'nde yarı zamanlı öğretim üyesi (associate member) olarak görev yapmaktadır. Başlıca araştırma ilgi alanları arasında sosyal refah ve sosyal politika, sosyal hareketler, siyaset sosyolojisi ve karşılaştırmalı ve tarihsel sosyoloji yer alır. Çalışmaları bugüne kadar New Left Review, Governance, Politics & Society, South Atlantic Quarterly, Current Sociology, Social Indicators Research, World Development ve International Journal of Communication gibi uluslararası akademik dergilerde yayınlanmıştır.Dr. Yörük şu sıralar Michigan Üniversitesi Yayınları için «Türkiye'de Refah Devleti Politikası» adlı bir kitap taslağı üzerinde çalışmaktadır.Dr. Yörük,  Avrupa Araştırma Konseyi tarafından başlangıç düzeyindeki araştırmacılara verilen «Starting Grant» Araştırma Hibesi, Avrupa Komisyonu tarafından verilen Marie Curie Kariyer Gelişim Destekleri (CIG) hibesi, Türkiye Bilim Akademisi'nden BAGEP Ödülü, Ulusal Bilim Vakfı (NSF) Doktora Tezi İyileştirme Hibesi, ve Ford Vakfı MERC Tez Hibesi gibi çok sayıda prestijli araştırma hibelerini almaya da hak kazanmıştır. Dr. Yörük, aynı zamanda SSC indeksli (Sosyal Bilimler Atıf İndeksi'nde yer alan) European Review dergisinde yardımcı editör olarak görev yapmaktadır.