Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul
Telefon : +90 (216) 564 90 00
Fax : +90 (216) 564 99 99
info@ozyegin.edu.tr

Kathy Baylis'ten Seminer: "Topluluk İçi ve Topluluk Dışı Sosyal Sermaye Karşılaştırması"
Yrd. Doç. Dr. Kathy Baylis, 1 Mart Pazartesi günü Özyeğin Üniversitesi’nde “Topluluk İçi ve Topluluk Dışı Sosyal Sermaye Karşılaştırması ve Ortak Ağaçlık Alanlar” konulu bir seminer verecek.
Çoğu araştırmaya göre, sosyal sermaye büyümeye yardımcı olur, ortak kaynakların kullanımını sağlar ve kamu ürünlerine yatırım yapılmasına olanak tanır. Ancak bütün sosyal sermayeler aynı değildir. Baylis bu seminerde, Çin’in kırsal kesimlerinde ortaklaşa bir kaynak olarak kullanılan ağaçlık bölgelerin yönetiminde, topluluk içi (bonding) ve topluluk dışı (bridging) sosyal sermayenin etkilerini karşılaştıracak.
Gelişmekte olan pek çok bölgede olduğu gibi, Yunnan’da da ısınmak ve yemek pişirmek için kullanılan başlıca yakıt odundur ve oduna olan talep, ormanların yok olmasına neden olmuştur. Yunnan’daki dağlar, Conservation International tarafından biyolojik sıcak bölge (hotspot) olarak kabul edilmiş ve bu bölgedeki odunculuk ve yasadışı tomrukçuluk, kızıl panda gibi nesli tükenen türlerin doğal ortamını yok etmiştir. (Conservation International 2008, Xu ve Wilkes 2004). Kırsal toprakların büyük bir bölümü, bölgede yaşayanların ortak kullanım alanı olduğu için, köy ormanları ortak kaynaklardır. Bu nedenle kullanılmalarının engellenmesi çok zordur ve bölgede yaşayanlar arasında rekabete sebep olmalarının yanı sıra, bedava kullanım, yanlış yönetim ve aşırı kullanım gibi sorunlarla karşı karşıyadırlar.
Seminere konu alan çalışmada, sosyal sermaye bir çeşit sigorta olarak biçimlendirilmiştir. Topluluk içi sosyal sermayenin (bonding social capital) topluluk içindeki aktarımlara olanak sağlayacağı varsayılırken (Carter ve Maluccio 2003), topluluk dışı sosyal sermaye (bridging social capital) de, bir ailenin topluluk dışından gelir elde etme olanağı olarak modellenmiştir. Daha sonra bu model kullanılarak iki farklı sosyal sermaye çeşidinin ortak kaynakların yönetimi üzerindeki etkileri araştırılmıştır.
Tarih: 01 Mart 2010, Pazartesi
Saat: 15:00 - 16:00
16:00 - 16:30 Kahve/çay ikramı
Yer: Oditoryum 1
Seminer İngilizce olacaktır.
Kathy Baylis Kimdir?
Kathy Baylis, Illinois Üniversitesi’nde Tarım ve Tüketici Ekonomisi bölümünde yardımcı doçent olarak görev yapmaktadır. Bu bölüme katılmadan önce, University of British Columbia’da birkaç sene ziyaretçi yardımcı doçentlik görevinde bulunmuştur.2003 yılında UC Berkeley Üniversitesi'nde doktora yapmaya hak kazanmış ve burada tarım ve ticaret konularında uzmanlaşmıştır. 2001/02 yıllarında, Beyaz Saray Ekonomi Danışmanları Konseyi’nde tarımdan sorumlu ekonomist olarak görev yapmış ve 1990’ların ortalarında Kanada’daki Ulusal Çiftçiler Birliği’nde çalışmıştır. Baylis; tarım, ticaret ve çevre politikaları konusunda çok sayıda makale yayınlamış ve Kanada-ABD tarım politikasına ilişkin bir ders kitabının ortak yazarlığını yapmıştır.