Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

02.12.2010

Research@Özyeğin Semineri

Özyeğin Üniversitesi
Orman Sk
Nişantepe Mahallesi, Çekmeköy, İstanbul 34794

2 Aralık 2010 Perşembe günü Research@Özyeğin Akademik Seminerleri kapsamında Dr. Sedat Ölçer’in (IBM Zurich) vereceği  “Sayısal Bant Kayıt Sistemlerinde Alansal Kayıt Yoğunluğu için Yeni Bir Dünya Rekoru” (A New World Record in Areal Recording Density for Digital Tape Recording) başlıklı seminer düzenleniyor.


2 Aralık 2010, Perşembe, 16:00-17:30
Özyeğin Universitesi  Oditoryum 01  Kuşbakışı cad. No 2 Altunizade, Istanbul


Seminer dili İngilizce’dir.

Özet

Sayısal Bant Kayıt Sistemlerinde Alansal Kayıt Yoğunluğu için Yeni Bir Dünya Rekoru

Üretilen sayısal verilerin hacmi her geçen gün hızla artmaktadır. Kısa bir süre önce Uluslararası Veri Kurumu IDC  tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, 2007 yılında 281 eksabaytlık veri üretilmiştir. Bu şaşırtıcı veri hacminin, gelecekte de yaklaşık %60 civarında bir yıllık bileşik büyüme oranı sergileyeceği öngörülmektedir. Bu oran ,depolama kapasitesinde görülmesi beklenen büyüme oranından fazladır.  Üstelik, yeni düzenlemeler,  bu verilerin çok daha büyük bir kısmının saklanmasını zorunlu kılmaktadır. Bütün bu gerçekler, yedekleme-geri yükleme ve dijital arşivleme için maliyet etkin teknolojilere büyük bir ihtiyaç duyulduğunu ortaya koymaktadır.

Yaklaşık 60 yıllık bir geçmişe sahip olan bant depolama, bugün yedekleme ve yeniden yükleme uygulamalarına yönelik temel teknolojilerden biridir ve arşiv uygulamaları için tercih edilen bir seçenektir. Yukarıda da belirtildiği üzere pazarın ihtiyaçları, bu teknolojinin sınırlarının daha da zorlanması için muazzam bir baskı oluşturmaktadır. Piyasada bulunan ve en son teknoloji kullanılarak geliştirilmiş doğrusal bant ürünleri, inç kare başına yaklaşık 1Gigabit’lik (1Gbit/in2) bir alansal depolama yoğunluğuna ve yaklaşık bir ila iki terabaytlık bir kartuş kapasitesine sahipken, bantlı ürünlerin yol haritasına bakıldığında, 2018 yılına kadar inç kare başına yaklaşık 20 Gigabit’lik (20Gbit/in2) bir alansal kayıt yoğunluğuna ulaşılması öngörülmektedir. Böyle bir  kayıt yoğunluğu teknik olarak mümkün müdür?

Bu soruya yanıt verebilmek için, kısa bir süre önce IBM ve Fujifilm tarafından yeni bir baryum ferrit manyetik ortam kullanılarak inç kare başına 29,5 Gigabit’lik (29,5Gbit/in2) alansal depolama yoğunluğuna sahip bir prototip hazırlanmıştır. Bu seminerde, alan yoğunluğunda kırılan bu yeni rekoru mümkün kılan ve bant ortamı, bant yolu, servo formatı, servo kontrolü, veri tespiti ve sinyal işleme konusunda gerçekleştirilen çığır açıcı yenilikler ele alınacaktır.


Konuşmacının Biyografisi

Sedat Ölçer, elektrik mühendisliği diplomasını ve doktorasını İsviçre’nin Lozan kentinde bulunan İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nden (EPFL) aldı. 1982-1984 yılları arasında Stanford Üniversitesi Bilişim Sistemleri Laboratuvarı’nda ve Yale Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak görev yaptı. 1984 yılında İsviçre’de bulunan IBM Zürih Araştırma Laboratuvarı’na katılan Sedat Ölçer,  burada manyetik kayıt kanalları için sayısal iletim teknikleri ile yerel alan ağ iletişimi ve ağ erişimi için yüksek hızlı veri iletişimi üzerinde çalıştı. Sedat Ölçer’in başlıca araştırma ilgi alanları arasında sayısal iletişim, sinyal işleme ve kodlama ile bunların geniş bant ağ erişimi ve depolama sistemleri üzerindeki uygulamaları yer almaktadır. Sedat Ölçer, Kasım 2005’te IEEE üyeliğine kabul edilmiştir.

Daha ayrıntılı bilgi için: research@ozyegin.edu.tr