Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

18.11.2011

Dünyaca Ünlü Fizik Profesörü ÖzÜ'de

Özyeğin Üniversitesi
Orman Sk
Nişantepe Mahallesi, Çekmeköy, İstanbul 34794

İstatistiksel mekanik, kuantum alanı teorisi, matematiksel fizik ve sayısal fizik alanlarında araştırmaları bulunan ve özellikle “Sokal Vakası” olarak adlandırılan olayla 1996 yılında dünyaca tanınan Sokal, seminer vermek üzere Özyeğin Üniversitesi’nin konuğu olacak.


Etkinlikte “Bilim nedir ve ona neden gereksinim duyarız?” başlıklı bir seminer verecek olan Sokal, “Sokal Vakası” olarak adlandırılan “hileli” makalesi ile ortaya çıkan tartışmaları hatırlatarak, bilimsel düşüncenin temelleri konusunda bir değerlendirme yapacak.


Teknik dilden mümkün olduğunca uzak olacak seminerde amaç, yalnız konuyla ilgili akademisyenlerin değil, popüler bilim dergileri kapsamında gelişmeleri takip eden ve sorgulamacı bir zihne sahip herkesin Sokal’ın seminerinden bir şeyler öğrenmesi ve keyif alması.

18 Kasım 2011, Cuma
Çekmeköy Kampüsü, Oditoryum

15:00-17:00 Prof. Dr. Alan Sokal'ın Konuşması
17:00-17:30 Resepsiyon

LCV: Billur Emanetoğlu (billur.emanetoglu@ozyegin.edu.tr)


Alan Sokal Kimdir?


Doktorasını 1981 yılında Princeton Üniversitesi'nden alan Alan David Sokal, University College London’da Matematik profesörü, New York University’ de fizik profesörü olarak görev yapmaktadır. Araştırmaları istatistiksel mekanik, kuantum alanı teorisi, matematiksel fizik ve sayısal fizik alanlarında yoğunlaşan Sokal, özellikle 1996'daki “Sokal Vakası” olarak adlandırılan olayla yaygın olarak tanınan bir isim haline geldi.

“Sokal Vakası”, Alan Sokal’ın postmodern kültürel araştırmalar alanında prestijli bir yayın olan Social Text dergisine hileli bir makale göndermesiyle ve derginin bu makaleyi yayımlamasıyla başladı.

Postmodern jargonun ve düşüncelerin bolca kullanıldığı ve önde gelen postmodern düşünürlere gönderme yapan ama aslında tamamen anlamsız ve bilimsel bakımdan uydurma bir içeriğe sahip bu makalenin yayımlanmasından sonra,Sokal hakkında çeşitli postmodern dergilerde övgüler yer aldı. Sokal kısa bir süre sonra Lingua Franca dergisinde makalenin içeriğini ortaya koydu ve böylece "Bilim Savaşları" olarak da adlandırılan bir tartışmayı başlattı. Bu tartışma, sosyal ve insani bilimler alanlarında da geniş bir yankı uyandırdı.