Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul
Telefon : +90 (216) 564 90 00
Fax : +90 (216) 564 99 99
info@ozyegin.edu.tr

Siyaset ve Toplum Çalıştayı - III
Uluslararası İlişkiler Bölümü'nün düzenlediği Siyaset ve Toplum Çalıştayları'nın üçüncüsü, 5 Aralık 2014 Salı günü 15:45 - 17:00 saatleri arasında FEAS G1 numaralı odada, Yasemin Acar'ın "Becoming Us Without Becoming One: Perspectives on Gezi - Bir Olmadan Biz Olmak: Gezi Hakkında Görüşler" başlıklı çalışmasıyla gerçekleşecektir. Çalıştayın özetini aşağıda bulabilirsiniz. Çalıştayın dili İngilizce'dir.
Daha detaylı bilgi almak veya katılmak için lütfen Aslıhan Turan'la aslihan.turan@ozyegin.edu.tr adresinden iletişime geçiniz.
Bir Olmadan Biz Olmak: Gezi Hakkında Görüşler
Gezi direnişi, İstanbul’da başlayarak Türkiye’nin 79 iline yayılarak çok farklı gruplardan, oluşumlardan ya da partilerden aktivistleri bir araya getirerek Türkiye tarihinde eşi benzeri pek görülmemiş bir direniş olarak görülmektedir. Bu sayede örneğin feministleri, Kürt demokratik hareketini, Türkiye Gençlik Birlik'ini (TGB), ülkücüleri ya da birçok farklı gruptan kişiyi bir arada direnirken görme şansı doğmuştur. Sosyal psikolojik bir perspektiften ortaya konan sosyal kimlik literatürü iç-grup kimliği, dış-grup kimliği ve üst kimlik bakımından farklı grupların kendi iç-gruplarının konumlarını nasıl belirlediklerine dair bizlere ışık tutmuştur (Tajfel & Turner, 1979). Aynı zamanda sosyal psikolojik bir çerçeveden ortaya konan kolektif eylem literatürü de algılanan adaletsizliğin, algılanan yeterliliğin ve iç-grup özdeşiminin kolektif eylemlere katılımda önemli bir rolü olduğunu ortaya koymuştur (van Zomeren, Postmes & Spears, 2008). Her bir grubun Gezi Parkı direnişi öncesi süreçte kendi grupları çerçevesinden hem hangi konuları adaletsiz olarak algıladıklarını, hem de Gezi Parkı direnişi süresince kendi konumlarını diğer gruplara göre nasıl belirlediklerini anlamak amacıyla, Alevi aktivistlerle, Antikapitalist ve Devrimci Müslümanlarla, Çarşı ile, Kadın aktivistlerle, Kemalistlerle (örn: TGB, ADD), Kürt aktivistlerle, LGBTİ aktivistlerle, sendikalarla (örn: TMMOB), sosyalist partilerle (örn: TKP, ESP), ülkücülerle röportajlar yapılmıştır. Bu röportajların deşifresine uygulanan tematik analizler de her bir grubun Gezi direnişine neden katıldığını ve bu grupların pozisyonlarını diğer dış-gruplara göre nasıl konumlandırdıklarını görmemizi sağlamıştır. Sonuçlar hem sosyal kimlik hem de kolektif eylem literatürü ışığında değerlendirilecektir.